Od malé matice, která drží pohromadě stroj, po sochu vyrobenou z nerezu. Vše, co není čištěno a leštěno pravidelně podléhá času a ztrácí na kvalitě. Jak se o tyto předměty starat a jak nejlépe provádět leštění nerezu se dozvíte v tomto článku.
Od příborů po nerezové varné konvice, vše se může špatným zacházením dostat k matnému materiálu, který působí levně a špinavě. Prozradíme vám několik domácích receptů, které vám umožní vrátit nerezu novodobý lesk .
První věc co potřebujete vědět, je, že čistit nerez musíte v jednom směru po drahách kovu. Jinak budete obrušovat drážky nerezu.
Druhá důležitá věc je nejdřív ho očistit od prachu suchou utěrkou, následně mýdlovou vodou odstranit olej a posléze se lze soustředit na broušení a leštění.
Malá škoda se dá vyřešit pravidelným očištěním a vyleštěním citronem, ale větší problémy se budou muset vyřešit leštící pastou a papírem.
Pokud chcete vyleštit něco o velikosti pracovní plochy v kuchyni restaurace, je lepší nechat to na profíkovi, který přijde a rychle ošetří pracovní nerez důkladně a zajistí, že do budoucnosti bude potřebovat míň péče.
Broušení a leštění nerezu se provádí buď manuálně, chemicky nebo laserem.
Manuální se provádí čistícími a leštícími pastami a kotouči, chemické čištění využívá rozpouštěče tuku a částečky špíny a utěrek. Laser je skvělý v tom, že nikdy nemůže poškodit původní materiál a odstraní pouze to, co má.